iOS 5 Beta 6

Have to update the iOS 5 Beta 6 manually via iTunes due to unavailability of OTA services on my iDevices. Weird if i tried to update via OTA, will display my iOS 5 is up to date but it’s actually running on iOS 5 Beta 4. Must be the beta thingie la kot

 

Finding Duplicates with SQL

Here’s a handy query for finding duplicates in a table. Suppose you want to find all email addresses in a table that exist more than once :-
SELECT email,
COUNT(email) AS NumOccurrences
FROM users
GROUP BY email
HAVING ( COUNT(email) > 1 )
You could also use this technique to find rows that occur exactly once :-
SELECT email
FROM users
GROUP BY email
HAVING ( COUNT(email) = 1 )

20 Fakta Menarik Tentang Islam

Berikut adalah beberapa fakta menarik tentang Islam yang saya petik dari beberapa senarai di Internet.
  1. Tahukah Anda? Ternyata Nama yang Paling Banyak Diguna di Dunia adalah “Muhammad” disusuli dengan nama “Jack”
  2. Albania merupakan negara satu-satunya di benua Eropah yang 90% penduduknya beragama Islam
  3. Perkataan-perkataan berikut ini adalah berasal dari bahasa Arab : Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony, bahkan `Alcohol’ juga berasal dari bahasa Arab, Al-Kuhl, yang mempunyai erti “bubuk” yang kemudiannya diserap ke dalam bahasa Inggeris.
  4. Beberapa ayat di dalam Al-Qur’an menggambarkan pentingnya persamaan hak antara lelaki dan wanita (secara perhitungan matematik). Kata “Lelaki” dan “Wanita” di dalam Al-Qur’an sama-sama berjumlah 24
  5. Islam merupakan agama yang pertumbuhannya paling cepat di dunia menurut banyak sumber, dijangkakan akan menjadi agama nombor 1 di dunia pada tahun 2030
  6. Jikalau sekarang Al-Qur’an dihancurkan, maka versi arab dari Al-Qur’an akan segera direcover oleh jutaan muslim, yang disebut “Huffaz” yang telah menghafalkan kata-kata di dalam Al-Qur’an dari mulai awal sampai dengan akhir ayat.
  7. Pemeluk Islam bertambah 2,9% per tahun. Pertumbuhan ini lebih cepat dibandingkan dengan pertumbuhan jumlah penduduk bumi sendiri yang hanya 2,3% per tahun.
  8. Berdasarkan data dari Kementerian Pertahanan Amerika Syarikat. Dianggarkan seramai 15,000 orang yang beragama Islam berkhidmat dalam US Militari ( Stats 1997).
  9. Seramai 8 juta orang Muslim yang kini ada di AS dan 20.000 orang AS masuk Islam setiap tahun setelah peristiwa 9/11
  10. Jasad Nabi Muhammad pernah ingin dicuri 2 kali, namun kedua2nya gagal dan salah satu yang mencuri dihilangkan oleh Allah dari bumi
  11. Al Qur’an adalah satu-satunya kitab suci yang boleh dihafal jutaan manusia (Hafidz/penghafal Al Qur’an) sehingga keaslian/kesuciannya selalu terjaga.
  12. Jika agama lain mempunyai lebih dari 4 versi kitab suci yang berbeda satu dengan lainnya, maka Al Qur’an hanya ada satu dan tak ada pertentangan di dalamnya:
  13. Para astronaut telah menemukan bahawa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi yang berpusat di kota Mekah, tepatnya berasal dari Ka’Bah. Yang mengejutkan adalah radiasi tersebut bersifat infiniti (tidak berakhir), radiasi tersebut menembus planet mars dan masih berlanjutan. Peneliti mempercayai bahawa radiasi ini memiliki karakteristik dan menghubungkan antara Ka’Bah di di planet Bumi dengan Ka’bah di alam akhirat. (Sumber : http://www.indomp3z.us/archive/index.php/t-88731.html)
  14. Kata-kata terakhir Nabi Muhammad sebelum wafat adalah “Ummatii … ummatii …ummatii” yang mengungkapkan betapa besar cinta Baginda kepada umatnya.
  15. Solat yang pertama dilakukan oleh Rasulallah Saw menghadap Masjidil Haram adalah solat Asar bersama para sahabat, setelah sebelumnya berkiblat ke Masjidil Baitul Maqdis selama 16 bulan.
  16. Sebanyak 23 kali perang semasa Rasulullah memimpin, hanya sekali kekalahan yang di derita kaum muslimin, yakni, perang uhud.
  17. Musa A.S adalah nama yang paling sering disebut dalam Al-Qur’an, sedangkan Maryam adalah satu2nya nama perempuan yang disebut dalam Al-Qur’an.
  18. Semua anak Nabi Muhammad, yakni, Al-Qasim,Abdullah dan Ibrahim, meninggal kurang lebih pada usia 2 tahun. Allah sengaja memanggil mereka lebih awal agar kaum muslimin tidak mengangkat mereka menjadi rasul yang baru.
  19. Hajar Aswad itu diturunkan dari syurga, warnanya lebih putih daripada susu, dan dosa-dosa anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam.
  20. Al Khawarizmi (matematik), Jabir Ibn Hayyan (kimia), Ibnu Khaldun (sosiologi dan sejarah), Ibnu Sina (kedoktoran), Ar Razi (kedoktoran), Al Biruni (fizik), Ibnu Batutah (antropologi) adalah contoh dari ratusan cendikiawan muslim yang menjadi rujukan dalam ilmu pengetahuan moden.

Siapa Lagi Hebat?

Calon Pertama : Iqwan (Tech Support)
Calon Kedua : Rafidah (Programmer)
Calon Ketiga : Zaidie (System Administrator)
Calon Keempat : AC (CIO)

Happy Birthday Hambli, Mike, Rafi & Mun

Today’s our lucky day. Rafi treated us with Pizza Huts & also we had birthday cake to celebrate her bday, along with Hambli, Mun & Mike. Thank you for the pizzas Rafi. She claimed it’s her zakat fidyah :p

Thanks too for the cakes which we had in the evening. It’s been a while since everybody left their desks to gather at the pantry 🙂

Deployment 2 New Server

Another 2 new server deployed to our co-location. Both running FreeBSD 7.0
Mula2 masa boot server tak bole remote, bila cek, sangkut tang DNS. Rupa2nya Fariz lupa nak ubah typo error masa dia setup server network config.

img_0128

Then lepak makan nasik ayam kat kedai sup Seksyen 18 Shah Alam. Mission success.

Pindah Meja

Since dah agak lama kitorang asyik tgk muka & view yang sama dalam ofis ni, so we decided to switch our desks 🙂 Semua bertukar meja kecuali CallCenter aje memandangkan dorang mmg xde fixed desks pun :p Yang pandang ke depan, tukar ke belakang, and so forth. Printing materials semua dah dimasukkan dalam bilik tengah2 so dah ada spare 2 meja for newcomers to Operation Dept 😀

pindah01

pindah02

tQ kepada staf2 yang memberi kerjasama. Hopefully dgn pertukaran angin dan feng shui ni dapat tukar mood staf2 yang dah agak sedikit lemau *bow*

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑